Lenker

ARC
Cruisers Forum
eSeaClear
Frivind
Furiaweb
Gran Seil
Grib.US
Heitmann Marin
KNS
Live Piracy Map
Lyngør Seilmakerverksted
Noonsite
Oslo Kystskipperskole
Passage Weather
Randvik Olsson
SB Båttilbehør
Seilas
Seiltur.no
Sorgenfri
Southern Cross
Yachting Scandinavia
Zagalo Yacht Consulting

Forberedelser

 

Forberedelsene for en langtur skjer på så mange plan. Det enkleste (men ikke det minst kostbare) er kanskje det praktiske med å utruste en båt. Dette kommer vi inn på under siden S/Y Go Beyond/Utstyr. Vanskeligere kan det være å forberede seg psykisk, og føle at en har tilfredstillende kunnskap til å sette av gårde. For oss var nok det viktigste å bestemme oss for å dra! Hadde vi ikke satt en dato og fortalt hele verden at da drar vi, - tror jeg fortsatt vi hadde vært hjemme og planlagt turen...

Drømmen hadde vi, eller i allefall en av oss, båret på lenge. Vinteren 2007/2008, da vi ventet vi på den nye båten vi hadde bestilt på høsten, ble drømmen alvor. Men med begrenset seiler erfaring de siste årene for Mads, og ingen seiler erfaring for Elin, - var vårt første spørsmål om dette i det hele tatt var forsvarlig. Før vi tok en endelig avgjørelse måtte vi i løpet sommeren finne ut om dette var noe vi hadde mot til å begi oss ut på. Vi bestemte oss for å seile så mye som mulig, og tilegne oss mest mulig kunnskap på kortest mulig tid.

Praktisk Kunnskap

Vi hentet båten hjem fra Frankrike sjøveien, for å få noen nautiske mil ekstra "under kjølen". På denne turen ønsket vi å ha et mannskap med god kompetanse, slik at vi kunne lære mest mulig underveis. Vi fikk kontakt med en meget erfaren seilbåtskipper, som var villig til å være kaptein fra Dunkerque til Oslo. Skipper Sam, Mads og fire andre kompiser var besetningen på jomfruturen. Elin var med på alle forberedelsene, og kjørte bilen fullastet med utstyr tur-retur Dunkerque. Vi tror at de grundige forberedelsene sammen med Sam og resten av mannskapet før denne seilasen, ga oss et godt fundament å bygge videre på. Sam har blitt en god venn og uvurderlig støtte for oss gjennom forberedelsene til turen.

Sommerferien ble selvfølgelig brukt til seiltur, og vi hadde fire flotte uker langs Svenskekysten til Bornholm i Danmark, og hjem via Skagen og Sørlandet. Elin fikk bekreftet sin "sjødyktighet", og vi følte oss komfortable med å ta den store beslutningen.

Teoretisk kunnskap

Vinteren før båten kom, tok vi begge båtførerprøven på kveldskurs hos KNS.

Dette er et kurs man ikke skal kimse av, og man lærer masse nyttig om sjømannskap, regler, og kart som er helt nødvendig, - men som dessverre alt for mange på fjorden overhodet ikke kan nok om.

Neste kurs vi hoppet på var Fritidsbåtskipper (D5L) kurs. For oss var ikke dette påkrevet for å føre vår båt (under 15 m), men vi anså dette som et nødvendig bidrag til å gi oss nødvendig kompetanse. Det er et langt kurs, men vi mener det er et must for den som skal føre en båt på litt størrelse. De fleste langturseilere vi har møtt har tatt dette kurset! Her lærer du navigasjon, nattseilas, teknisk kunnskap om skip og motor, førstehjelp osv.

I tillegg tok Mads Astronavigasjon (D5LA), som er et påbyggingskurs for å kunne føre båter over 15 meter til havs. Anbefales på det varmeste! Begge kursene var i regi av KNS og Oslo Kystskipperskole, og ble tatt på kveldstid.

Som skipper under regattaer som går i åpent hav, er det også påkrevet med et bestått ISAF sikkerhetskurs, som gir grunnleggende kunnskap om hardværs-seiling og livredning til sjøs. Dette ble tatt over en helg på Oslo Kystskipper-skole. En annen helg i vinter tok vi også et nyttig seminar for langturseilere med Andreas Holo, som selv har seilt rund kloden og skrevet to gode håndbøker for langturseiling (se under).

Som man vil skjønne kan det gå mye tid til forberedelser for en slik tur.

Mads var så heldig å ha fri våren 09, og kunne ta mye av de praktiske forberedelsene med båt, utstyr, m.m. Samtidig meldte han seg som enkeltfagsstudent på UiO og tok bl.a. meteorologifaget Værsystemer og geologifaget Fysisk Oseanografi. Dette var to spennende og fag midt i blinken for en langturplanlegger med "mye tid".

Å lære av andre

Men igjen, så var kanskje det viktigste å bygge seg opp psykisk til å tro nok på seg selv, og til å tro på at det var mulig å realisere denne drømmen.

Dette fikk vi kanskje begge best til ved å lese om andres erfaringer fra tilsvarende turer. Vi leste bloggene til båter som var ute på langtur (www.seiltur.no, www.sorgenfri.com, m.fl) og vi leste mange bøker skrevet av langturseilere. Det finnes et utall virkelig gode bøker, på norsk og på engelsk, som vil være av nytte for de fleste som skal på langtur. Her vil du erfare at det er mange andre som har vært i samme situasjon som deg selv, kanskje uten særlig seilererfaring eller spesielle forutsetninger, - og som har klart å komme seg av gårde, og seilt til Karibien eller rundt jorden uten store problemer. De fleste av dem vil kanskje si at det meste vi du lære underveis; og det aller viktigste er det du vil lære om deg selv.

Vi følte oss overhode ikke spesielt høye i hatten da vi krysset nordsjøen mot Danmark i vår første kuling med 3-4 m bølger, - men vi føler oss tryggere, og blir mer sikre på oss selv og vår vurderingsevne for hver dag vi er på havet...

Under finner du noen av forfatterene og titlene som vi har hatt stor glede/nytte av å lese.

- Torild Moland Krogsrud og Nils Krogsrud;

     Jorda rund baut - to på tre års bryllupsreise

- Andreas Holo;

     Håndbok for langturseilere, 1 og 2

- Ragnar Kvam Jr;

     Oppbrudd, Havet har meg nå, En sjøreise til Sibir, I hodet på en seiler

- Jimmy Cornell;

     World Cruising Handbook

- Peter Bruce;

     Heavy Weather Sailng

- Hal Roth;

     How to Sail Around the World